De Koffieleuters

Westerhoven

De Koffieleuters Westerhoven nar

Carnaval

"Even loskomen van de dagelijkse sleur en lekker met vrienden en familie feesten. Het carnavalsfeest dat voornamelijk in het zuiden van ons land wordt gevierd, zorgt jaarlijks voor veel plezier. Het is al een eeuwenoud feest en wordt over de hele wereld gevierd." 

Het ontstaan

Waar het feest met het verkleden vandaan komt, is nog altijd niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat het feest al eeuwen lang wordt gevierd en dat het hier om een heidens gebruik gaat. Waarschijnlijk heeft de kerk dat omgezet in een katholieke traditie. Zo zijn er verschillende theorieën. De ene zegt dat het feest van de Grieken afkomstig is. Zij vierden eind februari een driedaags feest ter ere van Dionysus of Bacchus. De andere theorie is die van de kerk. De katholieken wisten geen manier om het heidense gebruik uit te bannen, dus besloten ze het met hun kerk te verbinden. Zij verbinden het carnavalsfeest aan de Vastenavond

Vastenavond

Op deze avond ging de jeugd vroeger langs de deur met de rommelpot of de foekepot (een pot overspannen met gedroogde varkensblaas en een stukje riet erin gestoken). Met liedjes vragen ze hierbij om eten. De woensdag na Vastenavond (Aswoensdag) begint voor Rooms-katholieken de vastenperiode. Tot Pasen mogen zij geen vlees eten en moeten ze sober leven en eten (met uitzondering van de zondag). Dit heeft een betekenis: de gelovige bezinnen, zuiveren en doen boete, hierna wijden ze zich aan de herdenking van het lijden van Jezus met Pasen. Kinderen verzamelen het snoep dat ze in deze periode krijgen in een ‘vastentrommeltje’. Deze traditie is in 602 ingevoerd door paus Gregorius de Grote. 

Uitgefeest

Het feest werd door de jaren heen met veel enthousiasme gevierd, maar verdwijnt na de Franse revolutie bijna. In de achttiende eeuw is het feest onder druk van de protestante elite bijna verdwenen. In de negentiende eeuw ontstaan er carnavalsverenigingen en na de Tweede Wereldoorlog bloeit het carnaval weer helemaal op. Voor carnavalsvierders heeft carnaval niet veel meer met de katholieke traditie te maken: zij zien het vooral als een groot feest waarin alles kan en niks moet. 

De rivieren

Carnaval en de plaats van viering wordt altijd gelinkt met het zuiden van ons land. Onder de rivieren is carnaval veel belangrijker dan dat het voor de gebieden boven de rivieren is. Maar hoe komt dat zo? Waarschijnlijk heeft dit weer met het geloof te maken. Het zuiden is van oudsher katholiek en het noorden protestant. Aangezien de meesten het toch als een echt katholiek feest zien, wordt het daarom (uitbundiger) in het zuiden gevierd.

Datum Pasen

Bepalend voor de datum van de eerste carnavalsdag is de datum waarop Pasen valt. Aan de hand van de paaszondag wordt het carnavalsfeest berekend. Paaszondag is de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente. Ga dan zeven weken terug en je komt op de eerste carnavalsdag. Pasen kan overigens op zijn vroegst op 22 maart zijn en op zijn laatst op 25 april. Dat maakt dat we ons op zijn vroegst op 1 februari verkleden en 8 maart is dan de laatst mogelijke datum om carnaval te vieren. 

Laatste nieuws

4 december 2017

voorverkoop in het Wapen van Westerhoven

De voorverkoop voor de 47e editie van de Koffiegatse Zittingsavonden vindt plaats op zaterdag 16 december.

Vanaf 18.00 uur kan er ingeschreven worden en de verkoop van de kaartjes begint om 19.30 uur.

De Zittingsavonden worden gehouden op: 

vrijdag     19 januari       19.30 uur

zaterdag  20 januari       19.30 uur

zondag     21 januari       18.30 uur

Let op: de aanvangstijden zijn anders dan u gewend bent

lees meer...
28 februari 2017

En toen barstte het los, de kinderoptocht maar ook een enorme plensbui en stonden alle kinderen die zo mooi opgesteld waren er druipnat bij. Dat was wel teleurstellend. Toch konden een aantal groepen

lees meer...
28 februari 2017

Gelukkig geen storm en niet teveel regen en een super mooie optocht in het dorp.

Daar is keihard aan gewerkt. Zoveel leuke en vooral gevatte thema’s kwamen voorbij bij de wagens, kleine en grote groepen en

lees meer...
18 februari 2017

Beste koffieleuters en koffieleuterinnekes van Westerhoven,

Dit  jaar is op vrijdag 24 februari onze schoolcarnaval.

We gaan er dan weer met al onze klassen en onze jeugdraad een leuke ochtend van maken. Volgens traditie gaan we eerst

lees meer...
5 februari 2017

Afgelopen zaterdag 4 februari hield carnavalsstichting de Koffieleuters weer haar jaarlijkse krentenmikactie. Evenals voorgaande jaren waagde nagenoeg iedere Koffieleuter zich aan de gok een heerlijke GROTE krentenmik te winnen. Prins Botanicus wil vanaf deze plaats dan ook alle Koffieleuters hartelijk danken voor de steun die zij door hun deelname aan de actie hebben gegeven.

De gelukkige winnaars van een krentenmik

lees meer...
22 januari 2017

Met een hoop nieuwe acts en vooral ook nieuwe gezichten is de Zitting 2017 zeker een succes geworden.

De opkomst van de Prins Botanicus is met een leuke act met film een frisse start. En we gingen van start met zijn leus/zin: De beuk erin!!

Daarna kwamen de Leuterhannekes . Zo leuk die kleintjes, maar natuurlijk ook

lees meer...
11 november 2016

LET OP: GEWIJZIGDE DATUM VOORVERKOOP ZITTINGSAVOND

De voorverkoop voor de Koffiegatse Zittingsavonden vindt plaats op zaterdag 17 december. Vanaf 19.00u kan er ingeschreven worden en de verkoop begint om 20.00u

De Zittingsavonden worden gehouden op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 januari.

lees meer...
8 november 2016

Wie o wie???

Er wordt al volop geraden en gespeculeerd wie het dan toch zal zijn. 

Wie wordt de nieuwe Jeugdprins en Jeugdprinses van Koffiegat?

lees meer...
18 juni 2016

Op zaterdag 11 juni jl vierde carnavalsstichting de Koffieleuters haar 60 jarig jubileum. s-Morgens vroeg werd er al begonnen met het opzetten van alle spullen en spellen voor de zeskamp. Het weer werd gelukkig tijdens de aanvang van de zeskamp beter en warmer. De 120 kinderen die aan de geweldige zeskamp deelnamen genoten volop; actie op de jungle stormbaan, volop vertier op de

lees meer...
11 januari 2016

Al vele jaren wordt in Koffiegat carnaval gevierd. En daar zijn we goed in. Bij een goed carnavalsfeest hoort vanzelfsprekend ook een mooie optocht. Dat we in Koffiegat mooie wagens bouwen staat als een paal boven water.

lees meer...

Evenementen

logo_Green Cicerone_kl (002).jpg
loomans-verhuur-logo.jpg
Catering-content-logo.jpg
bouwservice-westerhoven.gif
logo-finance.gif
ADRA-logo.jpg
baeten.gif
Heesterbikes.gif
jankwinten.gif
hucle1.jpg
cd.png
sportprijzen-valkenswaard.jpg
logo-beukers.png
tegelplintshop.jpg
rv-installaties.png
161-011T003_topslide_1a.jpg
seuntiens.gif
bijdeneut.jpg
logo.jpg
Jansen-van-Lierop.jpg
sanden-stucadoor.gif
A3-cars-logo.jpg
LUXLIGHT.gif
Logo_vanWoerkum.jpg
jvg.jpg
coppens-constructie.jpg
daris-tegelwerken.gif
home-kop.gif
kwinten-berry.gif
gif01.jpg
Elektro-Theuws-BV1-1236x345.png
deken.jpg
dn_bol_logo.jpg
301103_333194913442517_1173213032_n.jpg
index.jpg
penneke.jpg